Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszyscy kochamy słodkości, a u szczytu niejednej listy ulubionych deserów z pewnością znajdują się takie przysmaki, jak napoleonki czy karpatka. Sięgamy jednak po nie stosunkowo rzadko. We współczesnych cukierniach niełatwo o naprawdę dobrą karpatkę, a jej zrobienie w domowych warunkach jest dość czasochłonne. Na szczęście niepohamowany apetyt na tego typu ciastko można zaspokoić, zastępując ciasto parzone andrutami. Wafelkowiec z kremem karpatkowym jest równie smaczny, a przygotujesz go w kilkanaście minut!
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1574
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 907
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1574
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 907
Składniki
Wyskrob ziarenka z laski wanilii. Rozpuść proszek na budyń w 150 ml mleka. Resztę mleka zagotuj z cukrem i strąkiem wanilii. Gdy mleko zacznie wrzeć, wyjmij strąk i dodaj do rondelka rozpuszczony budyń. Gotuj jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając. Odstaw do przestudzenia (zamieszaj co pewien czas).
Utrzyj masło mikserem na pianę. Nie przerywając miksowania, stopniowo dodawaj budyń. Miksuj, aż uzyskasz gładki krem. Połącz go z ziarenkami wyskrobanymi ze strąka wanilii. Przełóż kremem wafle, lekko dociskając kolejne warstwy. Jeden z wafli pokrusz drobno i wymieszaj z płatkami migdałów lub posiekanymi orzechami. Udekoruj mieszanką ostatnią warstwę kremu.
Wstaw wafelkowiec do lodówki na co najmniej 1-2 godziny. Najlepiej smakuje na drugi dzień!