Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszyscy kochamy słodkości, a u szczytu niejednej listy ulubionych deserów z pewnością znajdują się takie przysmaki, jak napoleonki czy karpatka. Sięgamy jednak po nie stosunkowo rzadko. We współczesnych cukierniach niełatwo o naprawdę dobrą karpatkę, a jej zrobienie w domowych warunkach jest dość czasochłonne. Na szczęście niepohamowany apetyt na tego typu ciastko można zaspokoić, zastępując ciasto parzone andrutami. Wafelkowiec z kremem karpatkowym jest równie smaczny, a przygotujesz go w kilkanaście minut!
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4586
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 8335
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 3061
Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...
Odsłon: 655
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4586
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 8335
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 3061
Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...
Odsłon: 655
Składniki
Wyskrob ziarenka z laski wanilii. Rozpuść proszek na budyń w 150 ml mleka. Resztę mleka zagotuj z cukrem i strąkiem wanilii. Gdy mleko zacznie wrzeć, wyjmij strąk i dodaj do rondelka rozpuszczony budyń. Gotuj jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając. Odstaw do przestudzenia (zamieszaj co pewien czas).
Utrzyj masło mikserem na pianę. Nie przerywając miksowania, stopniowo dodawaj budyń. Miksuj, aż uzyskasz gładki krem. Połącz go z ziarenkami wyskrobanymi ze strąka wanilii. Przełóż kremem wafle, lekko dociskając kolejne warstwy. Jeden z wafli pokrusz drobno i wymieszaj z płatkami migdałów lub posiekanymi orzechami. Udekoruj mieszanką ostatnią warstwę kremu.
Wstaw wafelkowiec do lodówki na co najmniej 1-2 godziny. Najlepiej smakuje na drugi dzień!