Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny keks na Wielkanocny stół. Bardzo, bardzo polecam. Uda się każdemu. Smacznego życzę :)
Przepis dnia
...tort z lekkim i niezawodnym kremem z bitą śmietaną, mascarpone i owocami
Odsłon: 43341
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 6462
Przepis dnia
...tort z lekkim i niezawodnym kremem z bitą śmietaną, mascarpone i owocami
Odsłon: 43341
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 6462
Składniki
Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku. Wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wlewamy mleko i dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy mieszankę keksową i delikatnie mieszamy.
Do pieczenia: Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Pieczenie: Keks pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut do suchego patyczka. Upieczony keks dokładnie studzimy.
Dekorowanie: Polewę roztapiamy i dekorujemy nią wystudzony keks, dekorujemy również odłożoną mieszanką keksową. Keks odstawiamy do zastygnięcia polewy.
Podanie: Gotowy keks kroimy w plastry i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Foremka keksówka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Keks można pokroić na około 12 porcji.