Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny keks na Wielkanocny stół. Bardzo, bardzo polecam. Uda się każdemu. Smacznego życzę :)
Ciasto śnieżny puch to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, które z pewnością...
Odsłon: 20228
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1029
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 3994
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 19094
Ciasto śnieżny puch to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, które z pewnością...
Odsłon: 20228
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1029
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 3994
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 19094
Składniki
Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku. Wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wlewamy mleko i dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy mieszankę keksową i delikatnie mieszamy.
Do pieczenia: Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Pieczenie: Keks pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut do suchego patyczka. Upieczony keks dokładnie studzimy.
Dekorowanie: Polewę roztapiamy i dekorujemy nią wystudzony keks, dekorujemy również odłożoną mieszanką keksową. Keks odstawiamy do zastygnięcia polewy.
Podanie: Gotowy keks kroimy w plastry i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Foremka keksówka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Keks można pokroić na około 12 porcji.