Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wieniec drożdżowy z wiśniami"
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 166
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 319
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 537
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 889
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 166
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 319
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 537
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 889
Składniki
Stop połowę masła. Mleko lek- ko podgrzej, rozpuść w nim drożdże i łyżkę cukru. Do miseczki przesiej 40 dag mąki. Dodaj jajko, cukier waniliowy i połowę pozostałego cukru. Wlej stopione masło, zaczyn drożdżowy oraz resztę mleka. Zagnieć gładkie ciasto. Odstaw je w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
Ciastka pokrusz, połowę okruszków wymieszaj z wiśniami. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, rozwałkuj na gruby placek. Rozłóż na nim wiśniowe nadzienie i zwiń. Formę posmaruj tłuszczem, umieść w niej rulon. Z pozostałego cukru, masła, mąki, posiekanych migdałów i okruszków zagnieć kruszonkę. Posyp nią wierzch ciasta. Piecz je ok. 50 minut w temp. 180°C. Gotowy wieniec udekoruj lukrem.Źródło: Naj