Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wieniec drożdżowy z wiśniami"
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3891
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 1020
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34241
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 576
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3891
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 1020
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34241
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 576
Składniki
Stop połowę masła. Mleko lek- ko podgrzej, rozpuść w nim drożdże i łyżkę cukru. Do miseczki przesiej 40 dag mąki. Dodaj jajko, cukier waniliowy i połowę pozostałego cukru. Wlej stopione masło, zaczyn drożdżowy oraz resztę mleka. Zagnieć gładkie ciasto. Odstaw je w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
Ciastka pokrusz, połowę okruszków wymieszaj z wiśniami. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, rozwałkuj na gruby placek. Rozłóż na nim wiśniowe nadzienie i zwiń. Formę posmaruj tłuszczem, umieść w niej rulon. Z pozostałego cukru, masła, mąki, posiekanych migdałów i okruszków zagnieć kruszonkę. Posyp nią wierzch ciasta. Piecz je ok. 50 minut w temp. 180°C. Gotowy wieniec udekoruj lukrem.Źródło: Naj