Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wilgotna babka z dynią i bakaliami"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 916
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9137
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 916
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9137
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Rodzynki zalej wrzątkiem na około 5 min, a następnie osącz na sicie. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę, mielone goździki, imbir, szczyptę soli, orzechy oraz rodzynki; wymieszaj.
Do drugiej miski wbij jajka, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Dodaj olej oraz startą i pokrojoną w kostkę dynię. Starannie wymieszaj na jednolitą masę. Suche połącz z mokrymi, wymieszaj łyżką lub mikserem, by się połączyły.
Foremkę (do babki lub keksówkę) wysmaruj tłuszczem i wysp bułką tartą. Wlej ciasto. Piecz 60- 70 min w temp. 180° C, do tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto wystygnie, możesz polać je lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.
90 minut. Porcja: 390 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie