Przepyszny, aromatyczny i przede wszystkim wilgotny piernik to idealna propozycja na świąteczne ciasto. Gwarancją sukcesu tego piernika jest dodanie do ciasta powideł śliwkowych - dzięki temu piernik będzie niezwykle wilgotny i miękki.
Wilgotny piernik
Składniki
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 200 g powideł śliwkowych
- 3 jajka
- 120 g roztopionego masła
- 1 szklanka mleka
- 30 g cukru wanilinowego
- 40 g przyprawy do piernika
- 1/2 szklanki sparzonych rodzynek
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki miodu
- 50 g czekolady mlecznej
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki cukru
- 2-3 krople ekstraktu z wanilii
- 75 g masła
- łyżeczka kakao
- Opcjonalnie: orzechy do posypania
Składniki
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 200 g powideł śliwkowych
- 3 jajka
- 120 g roztopionego masła
- 1 szklanka mleka
- 30 g cukru wanilinowego
- 40 g przyprawy do piernika
- 1/2 szklanki sparzonych rodzynek
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki miodu
- 50 g czekolady mlecznej
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki cukru
- 2-3 krople ekstraktu z wanilii
- 75 g masła
- łyżeczka kakao
- Opcjonalnie: orzechy do posypania

Etapy przygotowania
Keksówkę o wymiarach 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni. Przygotuj trzy miski. Największa będzie Ci potrzebna na koniec.
Do dużej miski przesiej suche składniki: mąkę, sodę, cukier puder, 2 łyżki kakao, przyprawę do piernika i cukier wanilinowy.
W osobnej misce ubij mikserem 3 jajka, aż do uzyskania puszystego , jasnego kremu. Krem powinien być nieco lejący.
W trzeciej (największej) misce wymieszaj mleko, roztopione i ostudzone masło, miód oraz powidła śliwkowe.
Do największej miski z mlekiem, miodem, masłem i powidłami dodaj suche składniki i zmiksuj do połączenia się składników jednolitą masę. Pod koniec dodaj ubite jajka i miksuj (na najniższych obrotach) do połączenia się wszystkich składników.
Do masy dodaj rodzynki i delikatnie wymieszaj szpatułką. Ciasto przelej do keksówki i piecz około 1 godzinę i 15 minut (do tzw. suchego patyczka). Aby piernik nie spiekł się za bardzo po około godzinie można przykryć go folią. Po upieczeniu, wyjmij piernik z piekarnika i ostudź.
Aby przygotować polewę do piernika, umieść czekoladę mleczną, 75 g masła, cukier, wodę, łyżeczkę kakao oraz ekstrakt z wanilii w rondelku. Podgrzewaj na małym ogniu, aż do powstania jednolitej, gładkiej masy.
Lekko ostudzoną polewą polej piernik. Wierzch piernika możesz posypać posiekanymi orzechami.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 142
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 142



Składniki
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 200 g powideł śliwkowych
- 3 jajka
- 120 g roztopionego masła
- 1 szklanka mleka
- 30 g cukru wanilinowego
- 40 g przyprawy do piernika
- 1/2 szklanki sparzonych rodzynek
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki miodu
- 50 g czekolady mlecznej
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki cukru
- 2-3 krople ekstraktu z wanilii
- 75 g masła
- łyżeczka kakao
- Opcjonalnie: orzechy do posypania
Keksówkę o wymiarach 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni. Przygotuj trzy miski. Największa będzie Ci potrzebna na koniec.
Do dużej miski przesiej suche składniki: mąkę, sodę, cukier puder, 2 łyżki kakao, przyprawę do piernika i cukier wanilinowy.
W osobnej misce ubij mikserem 3 jajka, aż do uzyskania puszystego , jasnego kremu. Krem powinien być nieco lejący.
W trzeciej (największej) misce wymieszaj mleko, roztopione i ostudzone masło, miód oraz powidła śliwkowe.
Do największej miski z mlekiem, miodem, masłem i powidłami dodaj suche składniki i zmiksuj do połączenia się składników jednolitą masę. Pod koniec dodaj ubite jajka i miksuj (na najniższych obrotach) do połączenia się wszystkich składników.
Do masy dodaj rodzynki i delikatnie wymieszaj szpatułką. Ciasto przelej do keksówki i piecz około 1 godzinę i 15 minut (do tzw. suchego patyczka). Aby piernik nie spiekł się za bardzo po około godzinie można przykryć go folią. Po upieczeniu, wyjmij piernik z piekarnika i ostudź.
Aby przygotować polewę do piernika, umieść czekoladę mleczną, 75 g masła, cukier, wodę, łyżeczkę kakao oraz ekstrakt z wanilii w rondelku. Podgrzewaj na małym ogniu, aż do powstania jednolitej, gładkiej masy.
Lekko ostudzoną polewą polej piernik. Wierzch piernika możesz posypać posiekanymi orzechami.