Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wilgotny piernik na ciemnym piwie"
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 794
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22837
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15255
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4959
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 794
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22837
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15255
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4959
Składniki
Piwo zagotuj, zdejmij z palnika. W średniej wielkości misce wymieszaj przesianą mąkę z kakao, sodą oczyszczoną, sproszkowanym imbirem, białym pieprzem i cynamonem.
W większej misce zmiksuj na puszystą pianę dwa całe jajka z cukrem. Dalej miksując, dolewaj płynny miód oraz olej. Następnie, do większej miski z połączonymi składnikami dodawaj na zmianę sypkie ze średniej miski oraz piwo. Całość połącz.
Podłużną formę do pieczenia (tzw. keksówkę) wyłóż pergaminem. Możesz też posmarować ją tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przelej ciasto (będzie dość rzadkie). Piecz w temperaturze 175 stopni 50-60 minut (do tzw. suchego patyczka). Wyjmij z piekarnika, przestudź w formie. Wyjmij na deskę.
Polewę czekoladową przygotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Polej ciasto, starannie rozprowadź. Odstaw do zastudzenia.
Czas ok. 80 min; porcja – 390 kcal, cena 1,10 zł.
Sposób babuni
Mąka przesiana przez drobne sito nabiera powietrza. Dzięki temu upieczone z niej ciasto jest pulchniejsze i lżejsze. Napowietrzona mąka, dodatkowo, lepiej łączy się z innymi sypkimi składnikami, np. z kakao.
. Nie przechowuj piernika w lodówce, bo polewa straci atrakcyjny wygląd.Źródło: Świat kobiety