Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wiśnie pod pierzynką z sosem waniliowym"
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 830
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 830
Składniki
Przygotuj wiśnie: jeśli używasz owoców mrożonych, rozmroź je i dobrze osącz. Wiśnie z kompotu przełóż na sitko i poczekaj, aż dobrze ociekną z zalewy. Pieczywo pokrój w kosteczkę, zalej 200 ml mleka. Utrzyj na gładko 10 dag masła z 10 dag cukru. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek.
Masę maślaną połącz z 4 żółtkami i namoczonym chlebem. Białka ubij razem ze szczyptą soli. Pianę z białek porcjami domieszaj do przygotowanej masy.
Żaroodporną formę posmaruj masłem, oprósz tartą bułką. Ułóż w niej (na przemian) porcje masy oraz wiśnie. Zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz 50-55 minut. Pozostałe masło pokrój na kawałeczki.
Około 10 minut przed końcem pieczenia wierzch zapiekanki obłóż kawałeczkami masła i równomiernie posyp 2 łyżkami cukru. Laskę wanilii rozetnij, zeskrob rdzeń. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 5 łyżkami mleka. Resztę mleka zagotuj z rdzeniem i laską wanilii, pozostałym cukrem oraz szczyptą soli. Kiedy mleko zawrze, usuń laskę wanilii.
Wlej rozmieszaną mąkę ziemniaczaną. Gotuj dalej, aż sos zgęstnieje. Gotową zapiekankę posyp cukrem pudrem. Podawaj z sosem waniliowym.Źródło: Tina