Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie, i pyszne ciasto z wiśniami i borówkami. Na lato idealne, szybkie i proste do zrobienia. Moja rodzina bardzo lubi takie ciacha. Kwaskowe wiśnie przełamują słodycz ciasta. Polecam ciasto zalać galaretką przezroczystą bo fajnie wygląda. U mnie takie ciacho szybko schodzi, a na upały idealne.
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 713
Pomysł na danie do ryżu,, ziemniaków czy makaronu. Jak kto woli. Bardzo prost...
Odsłon: 254
U mnie też już powoli czuć świąteczną aurę. :) Proponuję przekąskę ze śledzia...
Odsłon: 442
Karp moczony w mleku i cebuli to przepis, dzięki któremu ryba będzie bardziej...
Odsłon: 5424
Biały sos podstawowy stanowi bazę dla licznych wariantów sosów. Do bazy możem...
Odsłon: 243
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 713
Pomysł na danie do ryżu,, ziemniaków czy makaronu. Jak kto woli. Bardzo prost...
Odsłon: 254
U mnie też już powoli czuć świąteczną aurę. :) Proponuję przekąskę ze śledzia...
Odsłon: 442
Karp moczony w mleku i cebuli to przepis, dzięki któremu ryba będzie bardziej...
Odsłon: 5424
Biały sos podstawowy stanowi bazę dla licznych wariantów sosów. Do bazy możem...
Odsłon: 243
Składniki
Biszkopt: Do miski wbijam białka o temperaturze pokojowej. Ubijam na sztywno, dodaję łyżkę cukru, po minucie kolejną i tak do końca. Jak piana będzie lśniąca a cukier rozpuści się dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem. Dodaję przesianą mąkę w dwóch etapach i mieszam delikatnie łyżką od spodu. Dno formy o wymiarach 24x24 cm wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i wstawiam formę. Biszkopt piekę 20 minut. Wyjmuję do ostygnięcia.
Pianka wiśniowa: Wiśnie dryluje, przekładam do garnka, dodaję cukier, sok z cytryny i chwilę podgotowuję. Wiśnie puszczą sok, cukier się rozpuści. Żelatynę namaczam w 4 łyżkach zimnej wody, dodaję sok wiśniowy gorący i rozpuszczam. Wlewam do pozostałych wiśni. Odstawiam do przestygnięcia i lekkiego stężenia. Schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno, dodaję wiśnie i mieszam mikserem. Na biszkopt wylewam piankę wiśniową i wstawiam do lodówki.
Galaretki rozpuszczam w gorącej wodzie. Na piance wiśniowej układam borówki, wylewam lekko tężejącą galaretkę i wstawiam do lodówki.