Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna i delikatna. ulubienica każdego
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1410
Polecam.
Odsłon: 217
Przepyszne, proste ciasto na samych białkach. Szybkie w przygotowaniu i bardz...
Odsłon: 19
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 243
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7979
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1410
Polecam.
Odsłon: 217
Przepyszne, proste ciasto na samych białkach. Szybkie w przygotowaniu i bardz...
Odsłon: 19
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 243
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7979
Składniki
Białka ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać po łyżce cukier cały czas ubijając.
Kakao z mąką wymieszać i przesiać do czystej miski. Dodać je do ubitej masy, najlepiej w partiach i bezpośrednio przez sitko, za każdym razem mieszając delikatnie masę
Wyłożyć do formy 25 x 35 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piec przez ok. 45 minut. Ostudzić i przekroić na 2 blaty.
Bardzo zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, pod koniec dodać mascarpone.
Wyłożyć na pierwszy płat biszkoptu, pozostawiając około 3/4 szklanki na dekorację. Przykryć drugim biszkoptem.
Wstawić ciasto do lodówki, ja wstawiłam na cała noc. Kolejnego dnia zrobić polewę czekoladowa.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z mlekiem, aby czekolada była płynno-gęsta. Jeżeli jest za gęsta można dodać trochę więcej mleka.
Wylać na biszkopt. odstawić ciasto do lodówki na około godzinę. przed podaniem pokroić na kawałki- wierzch ozdobić kremem.