Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wykwintny tort z owocami"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4804
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9146
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4804
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9146
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
Ubij sztywną pianę z białek i cukru. Żółtka utrzyj z cukrem wanilinowym. Obie masy delikatnie połącz i wmieszaj przesianą mąkę, pokrojoną na kawałki czekoladę, a na koniec wlej olej. Wszystko wymieszaj. Tortownicę (o średnicy 24 cm) posmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Wlej do niej gotowe ciasto i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 160 °C przez około 45 minut. Potem poczekaj, aż ciasto wystygnie w formie, wyjmij i przekrój w poprzek na trzy części.
Z mleka, cukru i budyniu ugotuj gęsty krem i stale mieszając, ostudź go. Następnie ubijaj go, dodając pokrojone na kawałki masło oraz brandy. Wszystko to ubij na gładki krem.
Dwie trzecie kremu użyj do sklejenia płatów ciasta. Resztą posmaruj powierzchnię tortu i dekoracyjnie, wyciskając małe kleksy za pomocą szprycy, nanieś go po obwodzie. Boki tortu obsyp prażonymi płatkami migdałów. Na wierzchu tortu poukładaj oczyszczone i pokrojone owoce. Wstaw go do lodówki do stężenia. Po dwóch godzinach tort wyjmij. Przygotuj galaretkę. Lekko stężałą nanieś na owoce. Czas przygotowania: 90 minut
Cena porcji: ok. 6 zł. Kalorie: porcja 415 kcal.Źródło: Na żywo