Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, syte, ewidentnie nie dla dzieci. Oryginalne i wypasione.
Przepis dnia
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 2899
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 653
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 201
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 845
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 296
Przepis dnia
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 2899
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 653
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 201
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 845
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 296
Składniki
Podaję oryginalny przepis siostry Wilkos (w nawiasach będą moje modyfikacje)
Pieczemy biszkopt: Ubite jajka z cukrem, mąką, proszkiem do pieczenia i półtorej łyżki kakao i cynamonem wylewamy na dużą blachę prostokątną (Ja takiej nie mam więc zrobiłam wersję z 4 jajek w standardowej tortownicy, ja piekłam 45 minut w 180 stopniach)
Ciastro siostry Wilkos było duże i płaskie (bez krojenia na dwie części) (Mi wyrosła spora kopuła w tortownicy więc przekroiłam na dwie części, wierzch odcięłam)
Wystudzone ciasto nasącz herbatą
Krem: Miksujemy masło roslinne i po łyżce dodajemy masę krówkową, na końcu póltorej łyżki kakao i kilka kropel esencji eaniliowej
Siostra Wilkos wyłożyła masę na ciasto. Ja włożyłam ją między dwa płaty biszkptu. Siostra Wilkos na masę wyłożyła śliwki (wcześniej moczone przez noc w wódce) i pokryła polewą z mlecznej czekolady. Ja na wierzch biszkoptu włożyłam wiśnie ze spirytusu (około 1/3 słoja) połączone ze zwykłymi wiśniami (takimi bez alkoholu z supermarketu z gęstej zalewie) i pokryłam polewą deserową.
Ciasto siostry Wilkos było jednym z najlepszym jakie jadłam w życiu (jest w pierwszej piątce) Ja zastapiłam śliwki wiśniami ze spirytusu (to znaczy z nalewki) bo od kilku miesięcy nie miałam pomysłu co z nimi zrobić (oprócz zjeść...) Ciasto jedzie jutro na imprezę i jeśli nie zbierze dobrych recenzji to wykasuję przepis.
Wygląda wypaśnie i jest ciężkie.