Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Luty to miesiąc, kojarzący się z czerwienią, słodkościami i kupidynem, czyli wszystkim, co związane… z miłością! W tym okresie najlepsi cukiernicy prześcigają się między sobą w tworzeniu deserów przepełnionych pasją i uczuciem, których formy pobudzą nasze zmysły. Marcin Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej prezentuje nową wersję tradycyjnego przepisu na wege bezę z kremem philadelphia i białą, pieczoną czekoladą z kruszonką z kaszy gryczanej.
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 820
Przepis dnia
Świąteczne ciasto korzenne przygotowane bez dodatku jajek, mleka i białego cu...
Odsłon: 155
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkowym sosem i chrupiącym boczkiem to prawdziwa...
Odsłon: 115
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 82
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 820
Przepis dnia
Świąteczne ciasto korzenne przygotowane bez dodatku jajek, mleka i białego cu...
Odsłon: 155
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkowym sosem i chrupiącym boczkiem to prawdziwa...
Odsłon: 115
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 82
Składniki
Sposób wykonania bezy: - schłodzoną aquafabę należy przelać do wysokiej miski, miksować na wolnych obrotach przez około 120sekund następnie, zwiększając obroty, miksować przez 10minut - cukier kryształ połączyć z budyniem - do ubitej aquafaby dodać stopniowo (po łyżce) cukier i za każdym razem miksować przez 2 minuty - gdy dodamy cukier, miksować na najwyższych obrotach przez 2 minuty, dodając sok z cytryny - gotową masę rozłożyć na blaszce, najlepiej na pergaminie, formując bezy - piec w rozgrzanym piekarniku do 130 stopni przez około 90minut - po upływie czasu zostawić bezy w piekarniku, nie otwierając aż ostygną
Sposób przygotowania kremu: - białą czekoladę pokruszyć i rozłożyć na blaszce (na pergaminie) - piec w rozgrzanym piekarniki w temperaturze do 160 stopni, aż biała czekolada zacznie brązowieć - następnie wyjąć, rozgnieść na szybko kruszonkę i wystudzić - schłodzoną śmietankę wlać do wysokiego naczynia, ubić na 60%, następnie dodać cukier puder i serek Philadelphia - całość ubić na sztywną masę, dodać ostudzoną kruszonkę z białej czekolady i delikatnie wymieszać - kaszę gryczaną należy ugotować na 70%, tak aby była lekko twarda, odcedzić i osuszyć na ręczniku papierowy, - na wcześniej rozgrzanej patelni, skarmelizować cukier, dodać osuszoną kaszę gryczaną, zamieszać i dodać zimne masło, całość ponownie wymieszać - kruszonkę rozłożyć na pergaminie i wystudzić - na upieczone bezy wyłożyć krem, udekorować owocami i kruszonką z kaszy gryczanej
Gotowe bezy podawać z winem Lekka Czarna Porzeczka lub Lekki Agrest lub Musująca Gruszka