Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zapiekanka serowa"
Pyszna i kolorowa sałatka pełna smaków. Por karmelizowany z gruszką nadaje sł...
Odsłon: 27
Jesienna rozgrzewająca potrawa.
Odsłon: 55
Czyli pasztecik na kanapki gdzie dynia dodaje kremowości.
Odsłon: 38
Pyszna i kolorowa sałatka pełna smaków. Por karmelizowany z gruszką nadaje sł...
Odsłon: 27
Jesienna rozgrzewająca potrawa.
Odsłon: 55
Czyli pasztecik na kanapki gdzie dynia dodaje kremowości.
Odsłon: 38
Składniki
Twaróg miksujemy lub ucieramy z dwoma jajkami, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i skórką startą z cytryny. Pozostałe jajka mieszamy ze szczyptą soli i z mlekiem. Do mleka wkładamy bułkę pokrojoną na dość cienkie kromki.
Żaroodporne naczynie do zapiekanek smarujemy masłem lub margaryną i obsypujemy bułką tartą. Wiśnie myjemy, osączamy, ogonki odrywamy.
Na dnie brytfanny układamy warstwę z połowy namoczonej w mleku bułki. Na bułkę wykładamy cały twaróg. Na twarogowej warstwie rozkładamy wszystkie wiśnie. Wiśnie przykrywamy resztą namoczonej bułki. Ciasto skrapiamy roztopionym masłem i wkładamy do nagrzanego do 170°C piekarnika. Zapiekamy 30 minut.
Czas przygotowania: 50 minut. Cena jednej porcji: około 1,50 zł
Wartość odżywcza jednej porcji: 572 kcal. Białko: 14,1 g/Tłuszcz 12 g/Węglowodany 86,2 gŹródło: Rewia