Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zapiekanka serowa"
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 1050
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4697
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1355
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 1050
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4697
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1355
Składniki
Twaróg miksujemy lub ucieramy z dwoma jajkami, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i skórką startą z cytryny. Pozostałe jajka mieszamy ze szczyptą soli i z mlekiem. Do mleka wkładamy bułkę pokrojoną na dość cienkie kromki.
Żaroodporne naczynie do zapiekanek smarujemy masłem lub margaryną i obsypujemy bułką tartą. Wiśnie myjemy, osączamy, ogonki odrywamy.
Na dnie brytfanny układamy warstwę z połowy namoczonej w mleku bułki. Na bułkę wykładamy cały twaróg. Na twarogowej warstwie rozkładamy wszystkie wiśnie. Wiśnie przykrywamy resztą namoczonej bułki. Ciasto skrapiamy roztopionym masłem i wkładamy do nagrzanego do 170°C piekarnika. Zapiekamy 30 minut.
Czas przygotowania: 50 minut. Cena jednej porcji: około 1,50 zł
Wartość odżywcza jednej porcji: 572 kcal. Białko: 14,1 g/Tłuszcz 12 g/Węglowodany 86,2 gŹródło: Rewia