Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zawijane ziemniaki z boczkiem"
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 354
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 156
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 354
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 156
Składniki
Ziemniaki wyszoruj, zeskrob skórkę, dobrze opłucz. W garnku zagotuj wodę. Wkrusz kostkę bulionową, dodaj gałązki ziół, listek laurowy i szczyptę soli. Włóż przygotowane ziemniaki i gotuj, aż będą prawie miękkie (ok. 15 minut).
Czosnek przeciśnij przez praskę wprost do oliwy. Plasterki boczku przetnij wzdłuż na pół. Ziemniaki odcedź, chwilę przestudź. Posmaruj czosnkową oliwą. Posyp mielonym pieprzem i owiń boczkiem.
Zawijaski ułóż w żaroodpornym naczyniu Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180oC. Piecz przez 15 minut. Gotowe danie posyp natką. Serwuj na gorąco.Źródło: Naj