Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zawijaniec drożdżowy"
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 507
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2662
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 734
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 2602
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 507
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2662
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 734
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 2602
Składniki
Ok. 90 minut.
Lekko podgrzać 200 ml mleka. Wkruszyć do niego drożdże, rozpuścić, odstawić na kilka minut. Do miseczki wsypać mąkę, szczyptę soli, cukier i cukier wanilinowy. Zrobić wgłębienie. Wlać do niego mleko z drożdżami. Dołożyć jajko i pokrojone w kawałeczki masło.
Wyrabiać rękami, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miseczki. Wtedy przykryć je lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45 minut do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Pistacje, migdały i orzechy włoskie posiekać. Odłożyć około 5 dag mieszanki orzechowej, resztę wymieszać ze śmietaną i miodem. Masę podgrzewać przez 2 minuty na dużym płomieniu.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Rozwałkować na prostokąt 35x40 cm. Rozłożyć na nim orzechowe nadzienie, pozostawiając wolne brzegi. Placek zwinąć w rulon. Podłużną foremkę posmarować tłuszczem. Przełożyć do niej zawijaniec. Odstawić jeszcze na 30 minut, aby ciasto ponownie podrosło.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec około 45 minut. Ewentualnie pod koniec pieczenia przykryć ciasto kawałkiem folii aluminiowej, aby wierzch zbytnio się nie przyrumienił. Pozostałą łyżkę mleka utrzeć z cukrem pudrem na gładki lukier. Oblać nim wystudzone ciasto. Posypać odłożonymi posiekanymi orzechami.Źródło: Życie na gorąco