Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dawno nie robiłem zebry, czas odświeżyć stary przepis. Ciasto jest pieczone na oleju więc polecane słodkożercom uważającym na cholesterol.
Ta aromatyczna zupa z cieciorki rozgrzewa, syci i zachwyca głębią smaku. Świe...
Odsłon: 11425
Mięso z udzików w przyprawach podane z jędrnym brokułem.
Odsłon: 191
Ta aromatyczna zupa z cieciorki rozgrzewa, syci i zachwyca głębią smaku. Świe...
Odsłon: 11425
Mięso z udzików w przyprawach podane z jędrnym brokułem.
Odsłon: 191
Składniki
Jajka ubiłem z cukrem na puszystą pianę, dodałem delikatnie olej. Następnie wlałem mleko, wymieszałem i wsypałem przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ciasto podzieliłem na dwie części, do jednej dodałem 2 łyżki mąki, do drugiej części dwie łyżki kakao. Do jasnej części dodałem kilka kropli aromatu pomarańczowego. Wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
Tortownicę wyłożyłem papierem do pieczenia, na środek wylałem 3 łyżki ciemnego ciasta, na to 3 łyżki jasnego i tak do wykorzystania całej masy. Na wierzchu zrobiłem wzorek widelcem.
Piekarnik rozgrzałem do 180 stopni, piekłem około 40 minut. Ciasto studziłem przy otwartych drzwiczkach, a gdy przestygło wyjąłem z foremki i dostudziłem na kratce.
Przemycamy zdrowie: Do ciasta dodałem szczyptę kurkumy. Można również przemycić ostropest, otręby czy siemię lniane. Dodatki są niezauważalne szczególnie w ciemnej części ciasta.