Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne do kawki czy herbatki ciastka o wyjątkowym kolorze...
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 847
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 819
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 73
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 847
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 819
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 73
Składniki
Szpinak rozmrozić i odsączyć, można jeszcze rozdrobnić blenderem. Piekarnik nagrzać do 190°C. 2 duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia i odłożyć na bok. W mniejszej misce wymieszać razem mąkę, sodę i proszek do pieczenia i odłożyć na bok. Miękkie masło rozmiksować z cukrem. Dodać jajko, szpinak i cukier waniliowy. Wszystko dobrze wymieszać na jednolitą masę. Dodać połowę ilości mąki zmieszanej z sodą i proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać na wolnych obrotach. Dodać resztę mąki i ponownie wymieszać. Następnie dosypać kawałki czekolady i dobrze wymieszać łyżką. Gotową masę można nakładać na wyłożoną papierem blachę gałkownicą do lodów lub zwykłą łyżką, pomagając sobie drugą łyżką przy ściąganiu masy formując kuliste kształty. Nie muszą być foremne i gładkie. Blachę wsunąć do piekarnika nisko ale nie na najniższym poziomie. Piec ok. 10 min aż brzegi ciastek przybiorą rumiany kolor. W połowie tego czasu obrócić blachę. Po upieczeniu, ciastka zostawić na blaszce do schłodzenia, po czym przełożyć je na ruszt / kratę do piekarnika aby całkiem ostygły.