Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ziemniaki po francusku"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 124
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 124
Składniki
Śmietanę z mlekiem, masłem i obranymi ząbkami czosnku podgrzej w garnuszku. Dopraw solą i pieprzem. Gdy masło się rozpuści, wyłącz ogień i jeszcze raz wymieszaj.
Ziemniaki obierz jak najcieniej ze skórki. Umyj i potnij na cieniutkie (2-3 mm) plasterki. Ser zetrzyj na drobnej tarce. Gałązki tymianku umyj i osusz. Foremkę do zapiekania wysmaruj masłem i wysyp cienką warstwą bułki.
Plastry ziemniaków ułóż w foremce tak, by lekko zachodziły na siebie – powinno powstać 5-6 warstw. Każdą warstwę przełóż gałązkami tymianku lub posyp suszonym. Całość lekko dociśnij. Przestudzoną śmietanę wymieszaj z serem. Zalej ziemniaki. Górna warstwa ma być lekko przykryta płynem.
Przykryj folią aluminiową i piecz 40-45 minut w 190oC. Zdejmij folię i jeśli ziemniaki są już miękkie, zapiekaj kolejne 5 minut do zrumienienia górnej warstwy.Źródło: Naj