Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha to idealny deser na mroźne, ciemne wieczory.
wymiary formy: 25x25 cm
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 195
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2401
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 175
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 216
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 195
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2401
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 175
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 216
Składniki
Przygotuj ciasto. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść ją z masłem w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Mieszaj do uzyskania gładkiej, lśniącej masy. Odstaw do lekkiego przestygnięcia.
Jajka ubij z oboma rodzajami cukru i solą przez 2-3 minuty, do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodaj wanilię i ponownie przemieszaj.
Wlej lekko przestudzoną masę czekoladową do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką tylko do połączenia.
Mąkę, kakao i przyprawę korzenną przesiej bezpośrednio do masy. Wymieszaj całość krótko i delikatnie, tylko do połączenia.
Przenieś masę do formy o wymiarach 20x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza na 25-30 minut. Wyjmij i ostudź, a następnie pokrój na równe kwadraty.
Przygotuj lukier. Masło z serkiem utrzyj mikserem do uzyskania gładkiej i puszystej konsystencji. Dodawaj stopniowo przesiany cukier puder, ciągle miksując.
Dodaj matcha i miksuj do uzyskania jednolitego koloru. Jeśli chcesz większej głębi, możesz dołożyć kroplę zielonego barwnika. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, dodaj łyżkę mleka. Nie powinien spływać z ciasta.
Nakładaj lukier na środek każdej kostki brownie i posyp całość posypką.