Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zrazy z kaszy perłowej"
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 476
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 191
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 476
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 191
Składniki
Kaszę zalej szklanką wody i ugotuj z dodatkiem soli do miękkości. Przestudź, przepuść przez maszynkę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć cebulę, lekko zeszklij. Dodaj obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż około 2 min.
Marchewkę oczyść, opłucz pod bieżącą wodą. Zetrzyj na tarce jarzynowej o małych oczkach lub rozdrobnij w malakserze. Połącz z cebulą oraz czosnkiem.
Warzywa wymieszaj w misce z przepuszczoną przez maszynkę kaszą. Wbij jajka, wsyp mąkę. Masę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Na koniec dodaj tyle bułki tartej, by dało się formować kotlety.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Z przygotowanej masy formuj płaskie kotlety. Obtaczaj je w tartej bułce i smaż na złoty kolor po 5-8 min z każdej strony. na obiad z ziemniakami oraz surówką. Masę z kaszy i marchewki możesz wzbogacić dowolnymi dodatkami smakowymi, na przykład kminkiem, ko perkiem, curry, a nawet białym octem winnym. Do kotletów warto też przyrządzić dip jogurtowy z czosnkiem.Źródło: Świat kobiety