Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Chili con carne"
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 600
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 801
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 315
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 600
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 801
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 315
Składniki
Tradycyjne meksykańskie danie z papryki i mięsa można również podawać na stół w kukurydzianej tortilli. Zanim nałożysz na placek chili con carne, odparuj nadmiar płynu. Potrawę serwuj z dodatkiem gęstej kwaśnej śmietany, która złagodzi pikantny smak chili.
Cebule obierz i drobno posiekaj. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej smalec. Zesmaż cebulę na złoty kolor. Dodaj mieloną wołowinę. Smaż, często mieszając 3-5 min.
Wrzuć oczyszczone i pokrojone papryki (najlepiej czerwoną i zieloną). Smaż 3 minuty.
Przesmażone oprósz łyżeczką słodkiej papryki, połową łyżeczki chili oraz sporą szczyptą soli. Chwilę smaż, a potem dodaj przecier pomidorowy i zalej całość gorącym bulionem (może być mięsny bulion z kostki).
Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem 10-15 minut. Dodaj odcedzoną z zalewy czerwoną fasolkę oraz kukurydzę. Gotuj razem jeszcze około 10 minut.
Danie zagęść pokruszonym miąższem chleba (1 kromka). Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę lub obranym i posiekanym czosnkiem.
Klasycznym dodatkiem do dania są kukurydziane tacos.Źródło: Świat kobiety