Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Indyk masło-czosnek, znany także jako chińskie niebo w gębie to klasyczne danie azjatyckie, czyli niezwykle aromatyczne i wyraziste. Jest szybkie i proste w przygotowaniu. I z pewnością jest to potrawa dla miłośników czosnku.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1348
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1348
Składniki
Przygotuj sos. Cebulę i marchewki obierz i pokrój w kostkę. Groszek odcedź z zalewy. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj przeciśnięty przez praskę cały czosnek. Smaż go przez 1-2 minuty. Dodaj cebulę, marchewkę i groszek. Gotuj wszystko razem przez 5 minut w maśle. Posól do smaku. Dołóż także curry, miód, sos sojowy. Jeśli smak czosnku mimo całej główki nie jest wyrazisty, dopraw czosnkiem granulowanym. Dolej na patelnię bulion drobiowy. Zmniejsz ogień i gotuj sos przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Sos zdejmij z ognia i zblenduj na jednolitą konsystencję. Odstaw na bok.
Przygotuj indyka. Piersi z indyka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Przekrój je wzdłuż na połowy. W jednej misce umieść mąkę, w drugiej – bułkę tartą. W trzeciej misce rozbełtaj jajka z dodatkiem soli i pieprzu. Każdy fragment mięsa panieruj najpierw w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Smaż filety z indyka z każdej strony przez 3-4 minuty, do zezłocenia panierki. Odkładaj na ręczniki papierowe, by oddały nadmiar tłuszczu.
Indyka przełóż na talerze i pokrój w plastry o grubości ok. 2-3 cm. Zalej dużą ilością wcześniej przygotowanego sosu. Indyka masło-czosnek podawaj z dodatkiem ryżu.