Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Chrupiące talarki tymiankowe"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11419
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4968
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1184
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9980
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1474
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11419
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4968
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1184
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9980
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1474
Składniki
Cebulę i 1 ząbek czosnku obierz, posiekaj drobno. Boczek albo kiełbasę pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć wędzonkę. Mieszając, smaż, aż wędlina zrobi się rumiana. Wtedy dodaj cebulę z czosnkiem i smaż jeszcze ok. 2 min. Przypraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
Tymianek oraz natkę pietruszki opłucz, osusz. Poodrywaj listki od gałązek i posiekaj je. 2 ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę. 5 łyżek oliwy wymieszaj z połową posiekanych ziół, przeciśniętym czosnkiem. Dopraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
Ziemniaki obierz, opłucz, osusz na papierowym ręczniku. Pokrój je w cieniutkie plasterki.
Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą. Na jego dno wyłóż cebulę smażoną z wędzonką. Na tym ciasno ułóż plasterki ziemniaków (ustawiaj je pionowo). Posmaruj je mieszanką oliwy i ziół. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz ok. 1 godz. Gotowe danie posyp pozostałymi posiekanymi ziołami.Źródło: Tina