Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Drożdżowy wieniec po włosku"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4804
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9146
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4804
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9146
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
Pestki słonecznika upraż na suchej patelni, przesyp na talerzyk. Cebulę oraz czosnek obierz, bardzo drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę. Włóż mięso i mieszając od czasu do czasu, smaż, aż się zrumieni. Dodaj wtedy cebulę i czosnek, smaż jeszcze ok. 2 min.
Do mięsa dołóż pomidory w puszce, przypraw solą, pieprzem oraz cukrem. Wymieszaj, duś 5 min. Bazylię opłucz, osusz. Listki poodrywaj od gałązek i grubo posiekaj. Łyżkę ziół odłóż do posypania wieńca, resztę natomiast dodaj do mięsa razem ze słonecznikiem. Masę dokładnie wymieszaj i odstaw, by wystygła.
Ciasto na pizzę rozwiń na stolnicy oprószonej mąką, lekko je rozwałkuj. Rozłóż na nim plasterki mozzarelli. Na to wyłóż przygotowaną masę mięsną. Zwiń ciasto. Rulon przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zwiń go tak, by powstał wieniec.
Od zewnętrznej strony wytnij nożem z ciasta 5 niewielkich otworów. Wieniec piecz 25 min w 200 st. Podawaj na gorąco, posypany bazylią.Źródło: Tina