Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo pożywne i smaczne danie jednogarnkowe, które będzie często gościć na moim stole. Przepis pochodzi z bardzo starego zeszytu mojej babci.
rondel, patelnia, praska do czosnku, tarka,
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 337
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 561
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1043
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 337
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 561
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1043
Składniki
Z dyni wyciąć miąższ i pokroić w większą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki, następnie przełożyć do rondla i podsmażyć na maśle do zeszklenia. Do podsmażonej cebuli dodać oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w paski paprykę. Podsmażać razem aż papryka zmięknie, dodać wodę i wymieszać. Chwilę dusić na małym ogniu , doprawiając do smaku świeżo mielonym pieprzem, startą gałką muszkatołową oraz cukrem. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i utrzeć z solą. Śmietanę 30 % rozbełtać z żółtkiem, czosnkiem oraz z sokiem z cytryny. Wlać do rondla z dynią, wymieszać mocno podgrzać ale (nie gotować). Podawać z pieczywem.