Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fuczki to potrawa ukraińska, która w Bieszczadach jest dobrze znana, z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty jest przygotowana. Dobrze są doprawione i jak racuchy czy placki ziemniaczane w tłuszczu są smażone.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11390
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4961
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1174
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9942
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1472
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11390
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4961
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1174
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9942
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1472
Składniki
Przygotowanie: Odciśniętą kapustę drobno siekamy, kminek kroimy na mniejsze kawałeczki, można rozgnieść go w moździerzu. Jajko, żółtko, mąkę i mleko miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta (gęstsze niż na naleśniki). Doprawiamy solą, dużą ilością pieprzu (powinno być ostre, wyraziste w smaku), dodajemy kminek, cząber i mieszamy. Ciasto odstawiamy na ok. 15 min, żeby uwolnić gluten. Ciasto zgęstnieje, w razie potrzeby dolewamy niewielką ilość mleka. Rada: ciasto nabrane łyżką powinno powoli z niej spływać. Do ciasta dodajemy kapustę i całość mieszamy.
Ciasto nabieramy dużą łyżką (wielkości placków ziemniaczanych), smażymy na maśle klarowanym, na złoty kolor. Upieczone fuczki przekładamy na ręcznik papierowy, do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Fuczki najlepiej smakują na gorąco z dodatkiem śmietany.