Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne gołąbki, w sam raz na lato. :)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4805
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9147
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4805
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9147
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
Kapustę oczyścić, wyciąć głąb, ugotować w osolonej wodzie.
Mielone przyprawić, wymieszać z jajkiem, ryżem i namoczoną bułką.
Oddzielać z kapusty poszczególne liście, ścinać głąb z łodygi, aby liście były bardziej elastyczne, nadziewać mięsnym farszem. Zwijać ciasno, jeśli trzeba, związać bawełnianą białą nitką.
Tak przygotowane gołąbki obsmażać na oleju, by sie lekko zrumieniły. Następnie umieścić w duzym garnku, podlać troszkę wody (ok 0,5 szklanki) i gotować aż mięso się ugotuje.
Dodać przecier, lekko rozrobiony wodą, pogotować.
Wyjąć gołąbki z garnka. Sos zaklepać śmietaną wymieszaną z mąką, doprawić do smaku odrobiną cukru i soli. Ponownie włożyć gołąbki do sosu i dusić razem, aby się "przegryzło".
Podawać z kartofelkami albo samodzielnie (w końcu jest tam juz ryż...). Smacznego! :)