Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Golonka z duszonymi warzywami"
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6165
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154797
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1033
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 460
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6165
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154797
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1033
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 460
Składniki
Golonki dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Gotujemy ok. godziny w dobrze osolonej wodzie z dodatkiem ziaren jałowca, obranych ząbków czosnku i liści laurowych.
Ugotowane golonki przekładamy na posmarowaną tłuszczem blachę, podlewamy wywarem z gotowania i pieczemy ok. 70 minut w 200oC.
W międzyczasie obieramy warzywa z włoszczyzny i cebule. Marchew, seler, pietruszkę kroimy w słupki, por i cebulę w półplastry, a obrane bataty w plastry. 45 minut przed końcem pieczenia dodajemy do golonek pokrojone warzywa. Podlewamy wodą z wywaru.
Musztardę mieszamy z miodem. Powstałym sosem smarujemy golonki 15 minut przed wyjęciem z piekarnika.
Czas przygotowania 150 minut. Cena porcji ok. 3,10 zł
Wartość odżywcza porcji 930 kcal Białko 73 g/Tłuszcz 47 g/Węglowodany 55 gŹródło: Rewia