Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Gulasz warzywny z łososiem"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1348
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1348
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji ok. 6,90 zł.
Wartość odżywcza porcji 490 kcal Białko 28 g/Tłuszcz 29 g/Węglowodany 26 g.
Obrane ziemniaki kroimy w dużą kostkę, kalafior dzielimy na różyczki. Ziemniaki gotujemy 15 minut w osolonej wodzie, 10 minut przed końcem dodajemy kalafior, odcedzamy.
Opłukane w wodzie i osuszone filety z łososia kroimy na kawałki, polewamy sokiem z cytryny, doprawiamy pieprzem i solą. Smażymy 5 minut na rozgrzanym oleju. Filety osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, energicznie mieszamy. Wlewamy bulion i mleko, doprawiamy pieprzem, cukrem, solą, sokiem z cytryny, gotujemy 5 minut. Do powstałego sosu dodajemy ugotowane ziemniaki, różyczki kalafiora oraz usmażone kawałki łososia, delikatnie mieszamy. Gotujemy jeszcze 2–3 minuty.
Danie podajemy na ciepło, posypane posiekanym koperkiem, z czosnkowymi grzankami.Źródło: Rewia