Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Jajeczne pakieciki"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11094
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4906
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1056
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9616
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1427
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11094
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4906
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1056
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9616
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1427
Składniki
porcji, czas ok. 40 min; porcja – 330 kcal, cena 2,40 zł.
6 jajek ugotuj na twardo w osolonej wodzie, obierz. Ziemniaki ugotuj w mundurkach z dodatkiem soli. Odcedź, ostudź i obierz. Zmiel lub przeciśnij przez praskę. Żółty ser zetrzyj na tarce. Połącz z ziemniakami. Dodaj posiekane jajka, poszatkowaną natkę i koperek.
Wbij 2 surowe jajka, wsyp tyle bułki tartej, by powstała zwarta masa. Dopraw ją gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem do smaku. Z masy uformuj małe kotleciki. Wkładaj je na roz grzany olej (1-2 łyżki) i smaż ze wszystkich stron na złoto. Wyjmij, osącz z tłuszczu.
Pomidory opłucz, poszatkuj. Umyj gronka ciemnych winogron, przekrój na połówki. Opłucz i osusz 8 dużych liści sałaty. Na każdy nakładaj po 2-3 kotleciki, poszatkowane pomidory, winogrona i listki ziół. Dopełnij majonezem. Liście roluj, tworząc warzywne pakieciki.
Jarskie kotleciki przyrządzisz też z fasoli, soczewicy, ugotowanych buraków, grochu lub cieciorki. Z tej ostatniej robi się falafel. Cieciorki nie trzeba wtedy gotować, a jedynie dobę moczyć, a potem zmiksować.Źródło: Świat kobiety