Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kasza z boczkiem i pieczarkami"
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5365
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 232
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 848
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 951
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 160
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5365
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 232
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 848
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 951
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 160
Składniki
Kaszę płuczę starannie na sicie, pozostawiam do ocieknięcia, a następnie przesypuję do rondla lub garnka o grubym dnie. Chwilę prażę, dodaję całe jajko i szczyptę soli. Mieszając, ogrzewam około 2 minuty.
Wlewam 4 szklanki wody. Gotuję na średnim ogniu około 10 minut. Zdejmuję garnek z kuchenki. Odstawiam kaszę pod przykryciem na około 15 minut.
Cebule obieram i szatkuję. Boczek kroję w kosteczkę i wrzucam na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Gdy zaczyna się z niego wytapiać tłuszcz, dodaję cebulę. Smażę razem na rumiano. Przekładam do kaszy.
Pieczarki czyszczę starannie, odcinam końcówki ogonków. Większe sztuki kroję w plasterki, mniejsze na połówki. Na dużej patelni rozgrzewam 2 łyżki masła. Wrzucam pieczarki. Smażę, mieszając, na złoty kolor. Zawartość patelni przekładam do kaszy, mieszam.
Danie doprawiam do smaku czosnkiem, solą i pieprzem.
<strong>Anna Prekiel z Ostrowi</strong>Źródło: 100 rad