Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To prosta i bardzo smaczna potrawa kuchni litewskiej. Idealna na szybki i tani obiad. Sekretem "Klusek biedniaka" jest mleczna zalewa. Można je podawać z kefirem lub zsiadłym mlekiem, a w wersji " na bogato" ze skwarkami. Koniecznie wypróbujcie.
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 3129
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154609
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 994
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 394
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 3129
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154609
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 994
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 394
Składniki
Ziemniaki ścieramy na grubych oczkach. Solidnie odciskamy i dodajemy do nich mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
Z powstałej ziemniaczane masy formujemy kluski i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wkładamy do rozgrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy kluski do zarumienienia, z obu stron.
Gdy kluski są już zarumienione, przekładamy je do naczynia żaroodpornego, zalewamy mlekiem, dodajemy masło, lekko solimy. Pieczemy pod przykryciem ok. 15 minut.