Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Knedle z karkówką"
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 5923
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154778
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1026
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 450
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 5923
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154778
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1026
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 450
Składniki
50 min • Porcja 157 kcal • Koszt porcji 2,40 zł • Przepis na 4-5 porcji
Cebulę obieram, drobno kroję i szklę na oleju. Mięso kroję w drobną kostkę, dodaję do cebuli i smażę ok. 5 minut na dużym ogniu. Następnie skrapiam wodą, zmniejszam płomień i duszę pod przykryciem. Warzywa czyszczę, kroję na mniejsze kawałki, dodaję do mięsa i duszę, aż zmiękną. Studzę. Odlewam nadmiar tłuszczu. Przepuszczam przez maszynkę. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Łączę z jednym jajkiem.
Ziemniaki obieram, gotuję we wrzącej osolonej wodzie. Odcedzam, studzę. Łączę z przesianą mąką, jajkiem i solą. Zagniatam ciasto. Dzielę na części. Formuję wałki o średnicy ok. 2 cm i kroję na kilkucentymetrowe kawałki. Spłaszczam w dłoni, nakładam po łyżce farszu, formuję kule. Gotuję we wrzącej osolonej wodzie ok. 6 minut od wypłynięcia na wierzch.Źródło: Kobieta i życie