Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na bezmięsne i aromatyczne kotleciki, które świetnie sprawdzą się jako samodzielne danie obiadowe podawane z sosem czosnkowym lub surówką.
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 3372
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154620
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 997
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 398
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 3372
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154620
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 997
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 398
Składniki
Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości w osolonej i delikatnie osłodzonej wodzie.
Szalotki kroimy w drobną kostkę i szklimy je na oleju rzepakowym.
Ugotowane różyczki kalafiora odcedzamy, studzimy i rozgniatamy je tłuczkiem do ziemniaków. Do rozgniecionego kalafiora dodajemy podsmażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekany koperek, 1 jako i około 6 łyżek ekspandowanego amarantusa. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Następnie formujemy kotleciki, które otaczamy w ekspandowanym amarantusie.
Uformowane kotleciki smażymy z obu stron na złoty kolor lub zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut. Życzę smacznego! :)