Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlet devolay (de volaille ) to klasyka kuchni polskiej przygotowywana w polskich domach od święta i nie tylko, to też kulinarny przebój niemal każdego wesela. Po nazwie sądząc można by wnioskować, że pochodzi z Francji, lecz jego geneza jest zupełnie inna - pochodzi z Ukrainy, ale znany jest na całym Wschodzie i funkcjonuje tam pod nazwą - kotlet po kijowsku. Kotlet po kijowsku czy kotlet devolay - niezależnie od nazwy i genezy na stałe wszedł do kanonu tradycyjnych polskich dań przygotowywanych przez nas w domach, ale jadanych też w restauracjach czy na uroczystych imprezach. Kotlet devolay to inaczej roladka z piersi kurczaka z umieszczonym w środku masłem i posiekaną natką pietruszki. Całość opanierowana i usmażona w głębokim tłuszczu.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 793
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8817
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1297
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10424
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4714
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 793
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8817
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1297
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10424
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4714
Składniki
Każdą pierś z kurczaka dzielimy na dwie części i rozbijamy za pomocą tłuczka na foremne kotlety
Delikatnie oprószamy solą i pieprzem
Masło mieszamy z przeciśniętym czosnkiem i posiekaną natką pietruszki. Formujemy 4 wałeczki
Na brzeg każdego kotleta kładziemy 1 wałeczek z masła i zawijamy go w roladkę. Końce należy dokładnie zawinąć i w ten sposób nie dopuścić do wypłynięcia masła
Każdą roladkę obtaczamy w mące, następnie w jajku rozbełtanym z odrobiną soli, a na koniec w bułce tartej
Devolaye smażymy w głębokim tłuszczu obracając je co jakiś czas ( w sumie ok 10 minut smażenia )
Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką. Pasują też idealnie do ryżu z warzywami