Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety z cukinii i ziemniaków to smaczny i sycący obiad dla tych, którzy pilnują budżetu i lubią dobrze zjeść. Możesz podać je solo lub potraktować jako dodatek do burgerów lub dania głównego. Tak przygotowane kotlety mogą również stać się przekąską na piknik lub drugie śniadanie.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10588
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4770
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 846
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8987
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1324
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10588
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4770
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 846
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8987
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1324
Składniki
Obierz ziemniaki i pokrój je w średniej wielkości kostkę. Zalej wodą w garnku i posól. Gotuj do miękkości, czyli 20 minut od momentu zagotowania się wody. Odcedź i odstaw aż delikatnie przestygną.
W tym czasie możesz przygotować pozostałe warzywa. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cukinię umyj, obierz, a następnie również zetrzyj. Umieść warzywa w dość sporej misce.
Cebulę obierz, posiekaj drobno. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Odrobinę tłuszczu podsmaż na patelni. Podsmaż cebulę wraz z czosnkiem. Przełóż do wcześniej przygotowanych warzyw.
Ugotowane i przestudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę. Możesz je zmielić też maszynką. Dodaj do marchewki, cukinii, czosnku i cebuli. Całość posól i popieprz, a także dodaj pietruszkę suszoną. Wymieszaj.
Wbij jajko i wsyp bułkę tartą. Zamieszaj, a następnie uformuj z masy małe kotleciki. Spłaszcz je. Na patelni z odrobiną tłuszczu smaż kotlety z jednej i z drugiej strony po 3-4 minuty. Podawaj z dipem czosnkowym albo jogurtowym.