Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cześć! Dzisiaj coś pysznego, szybkiego i łatwego w przygotowaniu. Coś taniego. Dla wszystkich, którzy lubią ziemniaki i są wegetarianami :) Zrobimy kotlety ziemniaczane! Świetna alternatywa dla tradycyjnych, mięsnych kotletów.
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 3676
Prosty przepis na golonki zapiekane w piwnej marynacie. Tak przygotowane mięs...
Odsłon: 36562
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 114
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 613
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 3676
Prosty przepis na golonki zapiekane w piwnej marynacie. Tak przygotowane mięs...
Odsłon: 36562
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 114
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 613
Składniki
Zaczynamy od przeciśnięcia ziemniaków przez praskę. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni na łyżce masła. Cebula powinna się zeszklić i delikatnie przyrumienić. Wyłączamy gaz, pozostawiamy cebulę na kilka minut, by przestygła i dodajemy do masy ziemniaczanej. Dodajemy też jajko i mąkę. Wszystko mieszamy ręką. Jeżeli masa okaże się zbyt rzadka, dodajemy jeszcze troszkę mąki. Na samym końcu przyprawiamy solą i pieprzem. Z solą ostrożnie, bo pamiętajmy, że ziemniaki były gotowane w osolonej wodzie. Dokładnie mieszamy.
Z masy odrywamy nieduże porcje i w dłoniach formujemy kulkę, obtaczamy w bułce tartej i lekko spłaszczamy. Tak przygotowane kotlety odkładam obok na deskę, gdy wykorzystam całą masę, zabiorę się za smażenie.
Smażymy w sporej ilości oleju, tak aby kotlety były w nim niemal do połowy zanurzone. Wtedy całe ładnie się zezłocą i przyrumienią. Smażymy oczywiście z obu stron.
Gotowe kotlety ziemniaczane mają złotą, chrupiącą skorupkę, natomiast środek jest mięciutki i aksamitny, rozpływający się w ustach. Można podać je z różnymi sosami i sałatkami – ja dzisiaj serwuję mój ulubiony, gęsty sos śmietanowo-pieczarkowy. Obok podaję sałatkę z pomidorów, mozzarelli i szczypiorku. I tak powstał przepyszny obiad. Smacznego!!!