Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kruchy zraz wołowy"
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 489
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 930
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 226
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 489
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 930
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 226
Składniki
Wołowinę umyj, wytrzyj. Mięso ostrożnie natnij i rozłóż na desce tak, by powstał płat. Przykryj go kawałkiem folii spożywczej i delikatnie rozbij tłuczkiem. Oprósz mięso solą i pieprzem.
Jedną cebulę obierz, posiekaj. Boczek pokrój w cieniutkie paseczki. Ogórki kiszone potnij w drobną kosteczkę. Cebulę wymieszaj z ogórkami i połową boczku. Dodaj musztardę, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Nadzieniem posmaruj mięso. Zwiń roladę, obwiąż ją bawełnianym sznurkiem.
W brytfannie rozgrzej olej. Zrumień na nim roladę ze wszystkich stron. Podlej gorącym bulionem, dodaj wódkę. Brytfannę przykryj i duś mięso na wolnym ogniu ok. 1,5 godz.
Drugą cebulę obierz, posiekaj. Poszatkuj kapustę. W rondlu rozgrzej olej, zeszklij cebulę. Dodaj pozostały boczek. Gdy się zrumieni, włóż kapustę, liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Podlej odrobiną wody, gotuj 30 min.
Wlej śmietanę, przypraw i duś 5 min. Zraz podaj z jarzynką (i np. z ziemniaczanymi paluszkami), polej sosem z brytfanny.Źródło: Tina