Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak z patelni"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Składniki
Mięso kurczaka opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Ułóż w misce, skrop sokiem wyciśniętym z połówki sparzonej cytryny.
Wsyp łyżeczkę garnulowanego czosnku (możesz też użyć 1-2 ząbków przeciśniętego przez praskę świeżego czosnku), pół łyżeczki curry, pół łyżeczki soli oraz sporą szczyptę mielonego pieprzu. Całość starannie wymieszaj, by mięso pokryło się przyprawami. Miskę przykryj folią spożywczą. Odstaw na godzinę do lodówki.
Cebulę obierz, pokrój w krążki. Na dużej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Włóż mięso, smaż, aż skórka z każdej strony się zezłoci. Dodaj cebulę i jeszcze chwilę smaż razem.
Na koniec dodaj warzywa (nie musisz ich rozmrażać) i wlej bulion drobiowy (np. z kostki). Duś razem, pod przykryciem, około 45 minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
porcje, czas ok. 60 min; porcja – 340 kcal, cena 3 zł.Źródło: Świat kobiety