Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Lazania szpinakowo-kalafiorowa"
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 607
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 810
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 327
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 607
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 810
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 327
Składniki
Szpinak przebierz, opłucz, osusz. Płaty makaronu gotuj 2–3 minuty w posolonym wrzątku. Wyjmij je, ułóż jeden obok drugiego na ściereczce. Kalafior oczyść, umyj, podziel na różyczki, a następnie grubo je zetrzyj. Pomidory zmiksuj razem z zalewą.
Cebulę i 3 ząbki czosnku obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj mięso i starty kalafior. Przypraw solą i pieprzem. Chwilę smaż na dużym płomieniu. Potem podlej bulionem, zmniejsz płomień, duś 30 minut. Pod koniec dodaj połowę zmiksowanych pomidorów.
Pozostały czosnek przeciśnij przez praskę, zeszklij na rozgrzanym maśle. Dodaj szpinak. Przypraw go do smaku solą, pieprzem i muszkatem. Duś 3 min.
Pozostałe pomidory połącz z koncentratem, ew. przypraw solą i pieprzem. Na dnie żaroodpornego naczynia rozsmaruj trochę sosu pomidorowego. Przykryj 4 płatami lasagne, porcją mięsnego sosu z kalafiorem oraz częścią sera. Na tym ułóż makaron, trochę szpinaku, sosu pomidorowego i sera.
Tak samo przygotuj kolejne warstwy z reszty składników. Lazanię wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 st. Piecz przez 30 minut.
Więcej pomidorów!
dojrzałe pomidory pokrój w niezbyt cienkie plastry i rozłóż je na wierzchu zapiekanki. Oprósz oregano, solą i pieprzem mielonym.Źródło: Tina