Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne danie wegetariańskie. Pełne smaku, tanie i do przygotowania w dosłownie 20 minut.
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 55
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 30
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 58
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 333
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2556
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 55
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 30
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 58
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 333
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2556
Składniki
Cukinię należy umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Pomidory suszone odcedzamy i kroimy w paski około 1/3 wielkości suszonego pomidora.
Na patelni rozgrzewamy mocno oliwę i smażymy na niej do zarumienienia na mocnym ogniu cukinię. Po dodaniu jej na patelnię od razu solimy i doprawiamy pieprzem - najlepiej świeżo mielonym. Kiedy cukinia jest już zarumieniona z dwóch stron, dodajemy suszone pomidory. Po chwili doprawiamy ziołami prowansalskimi.
W międzyczasie gotujemy makaron. Podczas gotowania makaronu odlewamy trochę wody z gotującego się makaronu. Będziemy nią podlewać nasz sos z cukinią.
Na patelnie z cukinią i pomidorami wrzucamy 250g serka mascarpone i około 350-400ml śmietanki 36%. Zmniejszamy ogień do 1/3 mocy. Wszystko mieszamy aż zgęstnieje. Następnie podlewamy wodą z gotującego się makaronu (po kilka łyżek).
Makaron odcedzamy i od razu przerzucamy na patelnię, w której mamy sos, jeśli patelnia jest za mała to makaron trafia do garnka, w którym się gotował i to tego wlewamy cały sos. Wszystko razem mieszamy przez chwilę delikatnie podgrzewając.
Najlepiej podawać to danie w głębokich talerzach. Po nałożeniu na talerz posypujemy startym twardym serem jak parmezan, albo grana padano. Życzę smacznego i zapraszam do obejrzenia filmu, w którym pokazuję jak przygotować to danie krok po kroku.