Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie, smaczne i sycące danie - na obiad, ciepłą kolację lub spotkanie ze znajomymi. :)
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 823
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 153
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 823
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 153
Składniki
Brokuł rozdrobnić na małe różyczki, łodyżki pokroić w grube plastry. Ugotować w wodzie (2 l wody + 1 łyżeczka soli + 1 łyżeczka cukru), ale nie rozgotować. Makaron również ugotować. Wody z ugotowanego brokuła nie wylewać - przyda się do sosu, ale może być tez składnikiem zupy jarzynowej.
Szynkę lub baleron pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie, pod koniec dodać zgniecione ząbki czosnku i jeszcze chwilkę posmażyć. Wyjąć na miseczkę. Na tłuszcz dać serki topione i szklankę wody z gotowania brokułów. Gdy serki się roztopią i powstanie gęsty sos, dodać do smaku pieprz i sól. Następnie wrzucić brokuły i szynkę. Wymieszać wszystko, chwilkę pogotować.
Makaron wyłożyć na talerze, polać sosem. Smacznego!