Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka jest dobra tylko wtedy, gdy dobrze przygotujemy beszamel. Oczywiście można przygotować tu na bazie beszamelu; sos brokułowy, szpinakowy, dodać zielony groszek itd. Smacznego
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11190
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4924
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1095
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9716
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1448
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11190
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4924
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1095
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9716
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1448
Składniki
Piersi z kurczaka oczyścić ,umyć ,natrzeć wegetą , pieprzem ,odstawić w chłodne miejsce na pół godziny. Następnie gotować na parze 25 minut lub w rosole do miękkości. Ostudzić, rozdrobnić. Cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić. Rozgrzać patelnię z łyżką masła (lub innego tłuszczu) wrzucić cebulę, zarumienić. Do cebuli dorzucić pieczarki, osolić, opieprzyć przyktyć i dusić, aż puszczą soki, zdjąć pokrywkę i smażyć. Złote, rumianne zdjąć z ognia. Ugotować tagliatelle według przepisu, odstawić. Na rozgrzaną, suchą patelnię wsypać przesianą mąkę, mieszać drewnianym mieszadełkiem , aż mąka zrobi się złocista. Do mąki dodać dwie łyżki masła i zasmażyć. Następnie dodać śmietankę z żółtkiem, na małym ogniu ciągle mieszać zawartość patelni, dodając sok z cytryny, biały pieprz, startą gałkę muszkatuową, sól. Gdy zacznie mocno gęstnieć , wlać letnie mleko i cały czas mieszać , dodawać startego gruyere (może być ostatecznie ementaler)Gdy sos jest gęsty dodać rozdrobnione cząstki kurczaka i zdjąć z ognia. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, posypac tartą bułką. Na dno włożyć warstwę makaronu , przełożyć warstwą sosu, duszonymi pieczarkami i znowu makaron i sos, warstwa suszonych pomidorów z oleju. Całość posypać startym chedarem na wierzchu ułożyć paseczki pociętych różnokolorowych papryk wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 25 – 30 minut. Podawać z białym winem.