Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Mielone z królika"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10705
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9149
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10705
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9149
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Składniki
Oczyść tuszkę królika (mrożone mięso rozmroź), podziel na mniejsze porcje. Warzywa obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz, drobno poszatkuj. Zeszklij na 1-2 łyżkach oleju. Dodaj starte warzywa, chwilę smaż razem.
Podsmażone warzywa zalej wodą. Dodaj mięso królika oraz pół łyżeczki soli. Duś na małym ogniu do miękkości. Ugotowane mięso wyjmij, usuń kości. Zmiel razem ze słoniną. Dodaj odcedzone z wywaru warzywa.
Wbij jajko. Wyrób mię sno-warzywną masę. Wedle potrzeby zagęść ją bułką tartą. Dopraw solą, pieprzem i zmielonym zielem angielskim.
Z przygotowanej masy uformuj płaskie kotlety, obtaczaj je w roztrzepanym jajku, a potem w bułce tartej. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Ostrożnie wkładaj kotlety i smaż z dwóch stron na złoty kolor.
porcje, czas ok. 120 min; sztuka – 610 kcal, cena 5,70 zł.
Mięso królika przed gotowaniem czy pieczeniem warto zamarynować w mieszance białego wina, bazylii, tymianku, soli, pieprzu i rozdrobnionego liścia laurowego. Królik skruszeje i będzie aromatyczny.Źródło: Świat kobiety