Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Mięsne kąski w piwie"
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 3335
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154620
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 996
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 398
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 3335
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154620
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 996
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 398
Składniki
Karkówkę opłucz, osusz, pokrój w grubą kostkę. Wrzuć do miseczki. Czosnek obierz, posiekaj. Piwo wymieszaj z miodem oraz musztardą. Dodaj czosnek i po łyżeczce suszonego tymianku oraz oregano.
Kawałki karkówki zalej przygotowaną marynatą. Dobrze wymieszaj. Miseczkę szczelnie przykryj folią spożywczą. Wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.
W tym czasie długie drewniane patyczki włóż do zimnej wody. Dzięki temu nie będą przypalały się podczas grillowania szaszłyków.
Zamarynowane kawałki mięsa nabij na namoczone patyczki. Oprósz je obficie solą. Posyp pieprzem i słodką papryką. Posmaruj olejem. Szaszłyki ułóż na tackach do grillowania. Postaw na mocno rozgrzanym ruszcie. Piecz przez 12-15 minut. Od czasu do czasu obracaj, by mięso zrumieniło się równomiernie ze wszystkich stron.
Gotowe szaszłyki podawaj np. z pszennym pieczywem. Wcześniej kromki chleba możesz posmarować oliwą wymieszaną z posiekanym czosnkiem i zrumienić na rozgrzanym grillu.Źródło: Naj