Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Nektarynkowe knedle"
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 2871
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154583
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 990
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 383
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 2871
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154583
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 990
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 383
Składniki
porcje, czas ok. 60 min; porcja – 510 kcal, cena 4,10 zł.
Nektarynki umyj, przekrój na połówki, usuwając pestki. Następnie pokrój owoce na mniejsze kawałki.
Przełóż je do małego garnka albo rondelka, wsyp 2 łyżki cukru, dodaj laskę cynamonu. Podlej owoce 5-6 łyżkami wody. Krótko obgotuj, by nektarynki się nie rozpadły. Wyjmij laskę cynamonu, masę odstaw na bok do ostudzenia.
5 dag masła utrzyj w?misce z?pozostałym cukrem, jajkami oraz szczyptą soli. Dodaj mąkę i roztarty starannie lub zmielony twaróg. Wyrób gładkie ciasto, rozwałkuj je na?placek grubości 1,5 cm. Szklanką wytnij kółka, układaj na nich porcje owoców, formuj knedle.
Knedle gotuj 12-15 min w osolonym wrzątku. Odcedź. Na suchej patelni upraż wiórki kokosowe. Resztę masła rozpuść. Polej knedle, posyp wiórkami, melisą.
. Jeśli nie lubisz wiórków, polej knedle bułką z masłem.Źródło: Świat kobiety