Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 3373
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154620
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 997
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 398
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 3373
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154620
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 997
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 398
Składniki
Zrób rozczyn: pokruszone drożdże wymieszaj z cukrem, łyżeczką mąki pszennej i 3 łyżkami ciepłego mleka. Odstaw na 15 minut. Wymieszaj i znów odstaw na 20 minut, by zaczyn urósł.
Oba rodzaje mąki przesiej, zmieszaj z solą, pieprzem, mlekiem i jajkami. Dodaj podrośnięte drożdże. Wymieszaj na jednolitą masę, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką do zupy nakładaj porcje ciasta. Zostaw między nimi odstępy! Smaż z obu stron, aż w placuszkach pojawią się dziurki. Bliny mają być rumiane.
Trzymaj je w nagrzanym piekarniku. Zrób pastę: jajka drobno posiekaj i wymieszaj z resztą składników. Bliny podawaj z porcjami pasty, ozdobione krążkami czerwonej cebuli.Źródło: Naj