Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonały zamiennik schabowego czy mielonego. Świetnie smakuje i tak też wygląda.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11305
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4946
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1143
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9851
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1462
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11305
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4946
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1143
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9851
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1462
Składniki
Blaszka 9 X 22 cm, wyłożona folią przezroczystą z zapasem. Gruszki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Plasterki boczku kroimy w paseczki, przesmażamy na patelni ( średni ogień) do chrupkości. Boczek zdejmujemy z patelni, na tłuszcz kładziemy gruszki, dodajemy cukier i dusimy około 15-20 minut. Gruszki studzimy i łączymy z boczkiem.
Kaszankę pozbawioną osłonki miksujemy na dość jednolitą masę, czas miksowania około 3-4 minuty. Można delikatnie doprawić solą i pieprzem. Na blacie roboczym rozwijamy folię przezroczystą, rozkładamy masę z kaszanki, przykrywamy drugim kawałkiem foli. Kaszankę wałkujemy na prostokąt 23 X 28 cm, po cm na zapas.
Przykładamy foremkę i przez folię tniemy 3 paski 9 X 22 cm. Następnie zdejmujemy górną folię a za pomocą dolnej przenosimy kaszankę na spód blaszki, obracając ją do góry dnem. Folię zdejmujemy.
Kaszankę przykrywamy plastrami sera.
Potem nakładamy warstwę gruszek z boczkiem, plaster kaszanki, ser, druga warstwa gruszek i na koniec plaster kaszanki.
Wszystko lekko dociskamy, zawijamy folią, przykrywamy drugą blaszką, dociskamy. Odstawiamy do lodówki na dwie godziny, lub zamrażalki na pół godziny.
Po schłodzeniu kaszankę wyjmujemy z foremki, odwijamy z foli i kroimy w 2-3 cm plastry.
Plastry obtaczamy w mące, jajku, i na koniec bułce tartej. Smażymy kilka minut na głębokim tłuszcz z obu stron. Podajemy z ziemniakami, ryżem. Doskonale też smakują z chlebem.