Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trochę czasochłonne, ale warto! ;-)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4804
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9145
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4804
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9145
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
Mięso oczyścić z błon i tłuszczu, pokroić w poprzek włokien na plastry grubości 1,5 cm. Rozbić tłuczkiem przez folię, podzielić na porcje wg uznania. Mięso smarować musztardą, posypać mielonym pieprzem, ułożyć wartswami. Wstawić do lodówki. Boczek (bez skóry), pokroić na plastry grubościok. 1/2 cm, potem w słupki. Wyłożyć boczkiem rondel z grubym dnem, wsypać żurawinę/ rodzynki, drobno pokrojone śliwki i morele + pomirory. Zagotować 1,5 l bulionu z kostek. Odstawić. Na rozgrzany olej wrzucić czosnek pokrojony wzdłuż w ćwiartki. Wrzucić na to mięso z lodówki. Obsmażyć po max. 2 minuty z każdej strony. Zdejmować mięsko z patelni i każdy kawałek oprószyć mąką (po smażeniu), wkładać do garnka z boczkiem i owocami. Marchewkę, pietruszkę i selera pokroić w słupki ok. 5 cm. Wsypać je na patelnię z czosnkiem (można dodać ze 3 łyżki świeżego oleju), wlać trochę bulionu. Dusić pod przykryciem ok. 5 minut. Zamieszac ze 2-3 razy. Podduszone warzywa razem z sosem wrzucić do garnka z warstwa boczku, owoców i mięsa. Wlać resztę bulionu. Bulion powinien zakryć wszystko. Dusić powoli pod przykryciem przez ok. 50 minut. Nie solić! Wlać wino, dodać 1 łyżkę cukru. Poruszyć kilka razy garnkiem, aby sos rozprowadził się równomiernie. Dusić następne 15-20 minut. Zamieszać, ewentualnie dodać trochę soli. Odstawić na 1/2 godz. na ciepły blat kuchenki. Smacznego :)