Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
miękkie, soczyste mięso, różowe w środku, pełne smaku - po prostu perfekcyjny stek
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10751
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4813
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 934
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9181
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1356
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10751
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4813
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 934
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9181
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1356
Składniki
Steki należy wyciągnąć z lodówki na godzinę przed smażeniem. Mięso natrzeć oliwą, solą i pieprzem.
Na dobrze rozgrzaną patelnię (najlepiej grillową) wrzucić nieobrane ząbki czosnku i kłaść mięso. Żeby otrzymać stek średnio wysmażony, należy mięso trzymać na patelni po około 3 minuty z każdej strony. Gałązek rozmarynu użyć jako pędzelka, smarując mięso sokami tworzącymi się podczas smażenia. Jeżeli chcemy stek krwisty, czas smażenia skracamy o jedną minutę na każdą stronę, na stek wysmażony czas wydłużamy o około półtorej minuty na każdą stronę (im dłużej smażymy steki, tym trwardsze staje się mięso). Czas smażenia zależy również od grubości steków.
Usmażone steki pozostawić na 2-3 minuty żeby mięso odpoczęło. W tym czasie przygotować salsę verde, miksując wszystkie jej składniki (oprócz soli) w blenderze. Salsę należy spróbować i w razie potrzeby dosolić, może to nie być konieczne, ponieważ kapary i filety anchois są dość słone.
Gotowe steki pokroić w porcje, polać salsą. Podawać z grubo krojonymi frytkami.